Kad idemo u neki grad, bilo turistički ili poslovno, sigurno je da ćemo još dok smo kod kuće smisliti koja mesta želimo da vidimo. Međutim, posle svakog razgledanja ili ludog provoda, na red će doći pitanje – a, gde da odem na ručak, kafu, kolače? Budući da nema te recenzije na Internetu koja može da bude podjednako ubedljiva kao „moraš tamo da odeš da probaš…“, koje izgovara osoba koja to mesto „zna u dušu“, NMN će objavljivati baš takve gastro priče.
Polazimo od Sarajeva, ali ne zbog toga što sam ja u tom gradu krenula u školu, već zato što sam nedavno saznala da Džejla Ramović, mada se po njenoj manekenskoj figuri to ne bi reklo, zna gde su najbolje pite, gde se jede savršena „begova čorba“, koje ćevabdžinice s pravom važe za naj-naj, gde se jedu najbolje krofne s kajsijama…

Evo njenih 10 omiljenih mesta.
■ Za mene nema boljeg ručka od onog u restoranu „Dženita“ na Baščaršiji.
Poznati su po domaćoj hrani, koju ja jako volim, a izbor jela je zaista velik. Svima ih preporučujem i svi mi se, kasnije, zahvaljuju što sam ih tamo poslala. Jako volim njihovu mućkalicu, piletinu u kajmaku, punjene paprike…
View this post on Instagram
■ Odlična domaća jela ima i „Staklo“.
Sigurna sam da ćete tu pojesti najbolju „begovu čorbu“, a odličan im je i sutlijaš. Najbolji je na svetu. Volim onaj običan, bez dodataka, eventualno sa
cimetom. Pre je bio i „Trdelnik“ na Baščaršiji, koji sam baš volela, ali su ga zatvorili. Uvek sam više volela slane stvari, nego slatkiše, tako da ne mogu da dam još neku dobru preporuku za kolače, osim ovog sutlijaša. Kad mi se jede nešto slatko napravim sebi palačinke.
■ Najbolje pite su, takođe, na Baščaršiji, a mesto gde ćete ih naći zove se „Sač“.
Meni se najviše sviđa pita sa piletinom, a mantije su im „ludilo“.
■ Ako želite vrhunske ćevape birajte da li ćete kod „Ferhatovića“ ili „Želje“.
Već decenijama su najbolji.
View this post on Instagram
■ Odlične pekare su „Edin“, koja se lako nalazi, jer je odmah pored Sebilja, i lanac pekara „Mlinar“.
Prave sarajevske somune ćete svuda naći, a Mlinar ima najbolje krofne sa kajsijom.
■ Moja omiljena picerija je „Kalabria“, koja postoji na par lokacija.
Sve goste tamo vodim. To nije picerija u koju ćeš otići na ručak, već ćeš uzeti parče pice i nastaviti. Eventualno leti možeš da sediš u baštici. Najviše volim picu „Bosanka“, na kojoj imaš i sudžuk, i kajmak, i suvo meso.
■ Prijatelje često vodim kod Brajlovića.
Turistima je taj restoran veoma poznat, a veliki deo zasluga za to ima njegov vlasnik koji ni slučajno nije običan. Da biste imali predstavu kakav je tamo cirkus, ali pozitivan, pogledajete njihov instagram. Međutim, atmosfera je samo dopuna za baš-baš dobru hranu.
View this post on Instagram