LJUBIČASTO: Pizza, hleb, jogurt, kolači… Da li je zdravo?

Da li ste već probali ljubičasti hleb? Foto: Luiza Kamalova/Shutterstock.com

Ljubičasta pica, ljubičasti hleb, ljubičasti jogurt… Fotografije nije kreirala veštačka inteligencija, a ni fotošop nije bio u akciji. Ljubičasta hrana, koja inače nije ljubičasta, prvo je postala hit u Japanu, a potom je osvojila svet. Zasluge ima mormiks, mešavina dobijena iz pigmenata, koji se nalaze u prirodno crveno-ljubičastom voću i povrću. Reč je o „antocijaninima“, pigmentima crveno-plave boje, koji su rastvorljivi u vodi.

Antocijanini koji se nalaze u mormiksu su fenolna jedinjenja koja se nalaze u namirnicama kao što su maline, kupine, aronija, crne dudinje, nar, višnje, crna šargarepa i trešnje, koje se češće nazivaju bobičastim voćem.

Ljubičasto, volim te ljubičasto; Foto: 5PH/Shutterstock.com, ilustracija

Nutricionisti ga hvale zato što ima nizak glikemijski indeks i što reguliše nivo šećera u krvi. Zbog toga ga mnogi svakodnevno dodaju u jogurt, mleko, ali i prilikom pripreme testenina. Tvrde i da minerali koje sadrži oporavljaju organizam, ali i da mormiks daje dobre rezultate pri lečenju i prevenciji mnogih bolesti.

Sasvim malo praha dovoljno je da bismo hrani dali atraktivnost i to bez bilo kakve bojazni, jer nije reč o boji za hranu. Em će se prijatelji pitati šta ste stavili u kolače, pa su postali ljubičasti, a ne osećaju se borovnice, em ćete imati atraktivnu fotografiju.

Budući da mormiks nema ni miris ni ukus, niti utiče na ukus hrane kojoj se dodaje, možemo ga staviti u peciva, kolače, testenine, sir, jogurt, palačinke…

Podelite:

Povezane vesti